Wat is een rechtbijstandsverzekering?

De beste verzekering tegen schade: nooit werken of bewegen dan is de kans op schade minimaal! Voor die mensen die wel moeten werken of af en toe buiten komen en dus risico op schade hebben, is er een keur aan verzekeringsproducten. Van glasschades tot overlijdensrisicoverzekeringen en van dure verzekeringen tot goedkope. Maar waar moet je nou op letten en belangrijker nog: is het allemaal wel nodig? In deze blog beperken we ons tot een korte introductie op de zakelijke rechtsbijstandsverzekering.

De rechtsbijstandsverzekering

In de basis is een rechtsbijstandsverzekering een overeenkomst tussen u en een verzekeraar dat deze laatste u, tegen een periodieke betaling, bij staat bij eventuele geschillen in het rechtsverkeer (juridische kwesties). Uiteraard stelt de verzekeraar daar wel voorwaarden aan, o.a. in de zogeheten kleine lettertjes. Belangrijk daarbij is in welke hoedanigheid u gebruik maakt van de rechtsbijstandsverzekering. Heeft u de verzekering als particulier afgesloten dan biedt een verzekeraar doorgaans geen dekking voor zakelijke geschillen. Waarom? Omdat de risico’s en schadegevallen in het zakelijke verkeer doorgaans groter en gevarieerder zijn en dus duurder zijn om op te lossen. Zeer basaal: heeft u een vertaling of tolkopdracht gedaan en stuurt u daar een factuur voor dan kunt u ervan uit gaan dat een eventueel geschil uit deze opdracht zal vallen onder een zakelijke rechtsbijstandsverzekering. Heeft u slechts een particuliere rechtsbijstandsverzekering dan bent u dus niet verzekerd.

Verschillende vormen van uitkering bij een rechtsbijstandsverzekering

Globaal zijn er twee verschillende vormen van uitkeringen:

  • Natura: de verzekeraar neemt het juridische geschil voor u uit handen. Dit is in Nederland veruit de meest gebruikelijke vorm bij aansprakelijkheidverzekeringen.
  • In geld: heeft u een geschil dat onder de dekking van de verzekeraar valt dan ontvangt u een bedrag waarmee u zelf juridische ondersteuning kunt inkopen
    Let op: eventuele schade door aansprakelijkheid is niet verzekerd, hiervoor heeft u een aparte beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig.

Omvang van de dekking

In beginsel bent u vrij om met een verzekeraar te onderhandelen welke risico’s u wel of niet verzekerd wilt hebben. In de praktijk hebben verzekeraars vaak pakketten gemaakt waarbij veel voorkomende risico’s zijn meegenomen of juist zijn uitgesloten. In principe niet erg maar u moet helder voor ogen hebben welke risico’s u denkt te lopen, welke u afgedekt wilt hebben en wat u zelf kunt dragen (ook financieel). Uw risicobereidheid en financiële draagkracht zijn daarbij enkele belangrijke uitgangspunten.

Kosten van een rechtsbijstandsverzekering

Naar gelang de aanbieder en het dekkingsgebied variëren ook de kosten van een rechtsbijstandsverzekering. Let op: een particuliere rechtsbijstand is doorgaans goedkoper dan een zakelijke rechtsbijstandsverzekering maar, zoals reeds aangegeven, dekt deze niet de risico’s. Omdat Translators Unite al een op maat gemaakte beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor vertalers en tolken heeft hebben we wederom onze inkoopkrachten gebundeld en nu een zeer scherpe zakelijke rechtsbijstandsverzekering ingekocht. Waarbij natuurlijk weer rekening is gehouden met de werkzaamheden en risico’s van een zelfstandige vertaler en tolk.

Samengevat

Men kan zich in het leven voor vele eventualiteiten verzekeren. Helder voor ogen hebben wat uw risicobereidheid en uw financiële draagkracht is zijn twee belangrijke uitgangspunten bij het afsluiten van een verzekering. Bedenkt u daarbij wel dat een brandend huis niet te verzekeren is! Dus als een schade kans zich heeft verwezenlijkt bent u vaak te laat met verzekeren.

Mocht u nog vragen hebben of uw huidige polis willen vergelijken neemt u dan contact met ons op dan kijken wij vrijblijvend naar uw polis.

200+

Klanten

7+

Jaar ervaring

Scherpste premie

van Nederland